26 de juliol del 2016

Recomanacions per a primers lectors: La llista d'aniversari

El pas dels contes infantils als llibres de primers lectors crec que no és sempre un camí fàcil. 
Cap als sis anys és l'edat en què els nens i nenes poden començar a llegir sols llibres amb històries curtes, però per tal que en gaudeixin i agafin el gust per la lectura, és molt important oferir-los llibres  de qualitat, divertits i que  els atrapin des de la primera pàgina.
La meva recomanació d'avui compleix aquests requisits amb escreix!: La llista d'aniversari, de l'Anna Manso i il.lustrat pel Gabriel Salvadó. Està editat per Cruïlla en la sèrie blanca de El vaixell de vapor.


La llista d'aniversari, Ed. Cruïlla


És un llibre que atrapa als nens ja des del mateix títol. Parlar sobre la preparació del propi aniversari acostuma a  motivar-los molt i fer llistes també és un dels seus passatemps favorits. I un cop s'endinsen en la història, la proposta de partida és molt suggeridora: la protagonista ha de fer una llista d'aniversari on tot el que demani no sigui res material, que no es pugui guardar.
La llista d'aniversari, Ed. Cruïlla
Un cop té la llista feta, que aquí no revelarem, però que ja avanço que és molt encertada i amb la qual segur que molts petits s'hi identifiquen,  el llibre s'estructura a partir de saber si el dia del seu aniversari veurà satisfets tots els regals.


El llibre, per tant, a part de molt entretingut, és també molt fàcil de llegir. Cada dia es pot llegir la resolució d'un dels regals de la llista, per exemple. I tot i que té 64 pàgines, hi ha moltes il.lustracions, que combinen perfectament amb la història, i poques frases en cada pàgina.

A mi el que més em va agradar del llibre és la idea de base que conté i que penso posar a la pràctica per pròxims aniversaris, Reis o altres celebracions: convèncer als fills perquè facin llistes on demanin experiències més que no pas els regals tradicionals, dels que tots tenim les cases plenes i que acostumen a quedar oblidats en un racó al cap de pocs mesos. La meva filla, després de llegir el llibre, també té ganes de fer una llista d'aniversari d'aquestes característiques, per tant, aprofitarem l'ocasió!

Penso que aquest tipus de regals és un dels millors obsequis que podem fer als petits, que estan sempre àvids per conèixer i viure noves situacions. Això sí, de ben segur que les peticions de molts nens, com les de la noia del llibre, seran de tot menys convencionals i no sempre es podran garantir totes! A tall d'exemple, l'últim regal de la llista és un dels que sempre em demana també la meva filla, i no crec que el pugui complir!

19 de juliol del 2016

Dos grans contes de Jane Ray

Avui vull parlar-vos de dos contes magnífics que, tot i que fa temps que estan editats, nosaltres hem descobert fa poc. Els van agafar els meus fills de la biblioteca, quasi com fan sempre, per atzar,  potser atrets pels colors de la portada o pel títol. Estaven un al costat de l'altre, al ser de la mateixa autora: la  Jane Ray, una autora britànica molt prolífica de qui de ben segur reconeixereu el traç, ja que ha il.lustrat contes com la Blancaneus i La Ventafocs.

Els dos llibres infantils que els nens van agafar són Pots pescar una sirena?El príncep feliç,  que recomano molt tant per la  història que expliquen com per les il.lustracions que contenen. Els dos estan editats per Blume el 2002, tot i que pel que sé són llibres ara mateix descatalogats en la seva versió en català.  Però si us interessa llegir-los els podeu trobar en castellà (el primer) o demanar-los a la biblioteca.

Pots pescar una sirena? explica la història de l'Elisa, una nena que viu en un poble de mar amb el seu pare. Un dia coneixerà una amiga ben especial que en realitat serà una sirena que no pot tornar a casa seva ja que, com se'ns adverteix a l'inici del llibre, les sirenes poden entrar i sortir del mar sempre que vulguin mentre guardin algun objecte de la seva llar marina, però si el perden, resten atrapades a la terra per sempre. Un conte amb sorpreses i diversos girs en la història que parla amb senzillesa de les relacions humanes, de l'amistat i dels misteris de la mar.  Les pàgines del llibre són de diferents tonalitats de blaus i verds, reproduint perfectament el color del mar, i també la tipografia sembla que es deixa portar a vegades pel moviment de les onades. 


Pots pescar una sirena?; Ed. Blume


Pots pescar una sirena?; Ed. Blume

Pots pescar una sirena?; Ed. Blume
  



















En el Príncep Feliç la història no és de la mateixa il·lustradora Jane Ray (com si ho era l'anterior),  sinó una adaptació del famós conte d'Oscar Wilde que porta el mateix nom. Una història una mica trista de la trobada entre una oreneta i l'estàtua de l'anomenat Príncep Feliç, que mostra valors com la solidaritat i l'amistat i deixa veure la hipocresia d'alguns comportaments humans. La decisió de l'oreneta, que deixarà d'emigrar durant un hivern per ajudar a l'estàtua del  Príncep Feliç a repartir l'or que el cobreix entre els més desvalguts de la ciutat, ensenya als nens com les decisions que prenem tenen a vegades conseqüències que no desitgem i que no sempre tot es pot solucionar al final del conte. Fa uns dos anys vam tenir ocasió de veure aquesta història representada per La Baldufa Teatre i li va agradar molt a la meva filla gran, ja que la posada en escena era excel·lent (va rebre diversos premis). Ara, amb el llibre, l'hem recordat a través de les belles il.lustracions, pintades amb colors brillants i daurats que donen molta majestuositat al relat.

El príncep feliç, Ed. Blume
El príncep feliç, Ed. Blume
   
El príncep feliç, Ed. Blume





6 de juliol del 2016

Contes de primers lectors per a identificar les emocions

Actualment són molts els llibres que podem trobar al mercat per ajudar als nens a identificar les seves emocions i aprendre a expressar-les. En aquest bloc ja n'hem parlat d'alguns d'ells, tot i que la majoria estan  pensats per a nens petits i amb format de contes tradicionals.

Per això penso que és molt recomanable la col.lecció Emocions de l'Editorial Salvatella, pensada per a tots aquells infants que comencen a llegir llibres de primers lectors. Són obres especialment dirigides a nens i nenes a partir d'uns 5 o 6 anys, ja que tenen un format de llibre, però les històries que  proposen són breus, amb poca quantitat de text a cada pàgina i amb lletres grans que combinen perfectament amb les il.lustracions. Tot i això, també són llibres ideals per als nens petits si els hi expliquem nosaltres les històries.


Cada llibre de la col.leció tracta una emoció, que s'explica a través d'una història concreta protagonitzada pels nens protagonistes, l' Anna o el Xavier.   Aquí en podeu veure el llistat dels editats fins ara, amb l'emoció que expliquen. Tots ells estan escrits per la Mireia Canals i il.lustrats per la  Sandra Aguilar i també poden trobar-se en castellà:

El núvol gris: La preocupació
Els sacs de sorra:  La tristesa
L'amiga invisible: La mort
Les estrelles de colors: L'alegria
L'heroïna supersònica: La por
Aprendre a dir que no: L'assertivitat
Quan estic tranquil : La tranquil.litat
La cua de drac: La ràbia
Pensar les coses: La impulsivitat

Al final de cada llibre hi ha una guia d'activitats per tal que a casa o a l'escola s'acabin de tractar les emocions i cada nen pugui fer un treball propi d'expressió i identificació de les seves en particular, ja sigui a partir de respondre algunes preguntes o proposant la creació d'algun treball manual.

La superheroïna supersònica; Ed. Salvatella
Nosaltres hem llegit el de L'heroïna supersònica, que tracta el tema de la por.  La història comença amb una nena que té por a l'hora d'anar a dormir i al llarg de la narració veurem com, gràcies als consells de la seva mare, aquesta por acabarà desapareixent. Per la temàtica, els nens fàcilment se senten identificats amb el que s'explica i les coloristes il.lustracions complementen molt bé la història, mostrant la por que sent la protagonista al anar a dormir en forma d'ombres i figures que es distorsionen.

Segurament  repetirem amb més llibres d'aquesta col.lecció ja que les històries, els personatges i les il.lustracions deixen amb ganes de més!




La superheroïna supersònica; Ed. Salvatella

La superheroïna supersònica; Ed. Salvatella