Tots els que hem anat llegint el bloc fentdemama, que la Cira Crespo escriu des del 2010, hem pogut anar degustant petites històries sobre la història de la maternitat, explicades a través de testimonis de mares d'altres èpoques i també d'evidències que la Cira ha anat desgranant. Així hem anat aprenent com les dones al llarg de la història hem viscut els embarassos, com hem parit, com hem alimentat als nostres fills, com els hem transportat, on els hem posat a dormir, com els hem rentat, com els hem ensenyat a parlar i com els hi hem anat mostrant el món. En definitiva, com ens hem enfrontat a la maternitat i a la criança.
Maternalias, Cira Crespo |
Ara tenim l'oportunitat de llegir tots aquests textos de manera unificada i ordenada en el llibre Maternalias. El llibre és una delícia i de lectura molt recomanable per a totes les mares que desitgen tenir una perspectiva històrica de la maternitat, tan necessària avui en dia, en aquesta societat individualitzada que massa sovint ens ha deixat a les mares sense referents a l'hora de criar els nostres fills.
A finals del segle XX i també encara en l'actualitat l'habitual és parir els nens en fredes sales de parts d'hospitals, on la mare hi té poc a dir; es transporta els nens dins de cotxets; es fa dormir els fills en bressols allunyats dels pares i els biberons formen part de l'imaginari col.lectiu quan pensem en l'alimentació infantil. Moltes mares podem arribar a pensar que les coses s'han fet sempre així, com diu la Cira en el llibre, els humans tendim a oblidar fàcilment, quan realment aquest model s'ha imposat des de fa molt poc temps.
Maternalias és doncs un llibre clau per entendre la maternitat avui en dia, que ens parla en primera persona, de dona a dona, explicant-nos les històries de tantes mares anònimes que han viscut abans que nosaltres, a les que sentim molt properes al llarg del llibre: des de la mare d'època romana que canta una nana al seu fill, fins a les dones que s'ajudaven unes a les altres en el moment del part i la lactància, pensant sempre en la col.lectivitat i no només en els fills propis.
Aquesta és precisament una de les idees recurrents que l'autora posa de manifest en tots els capítols del llibre: la nostra ha estat una societat col.lectiva, que no pot entendre's sense pensar que els humans estem dissenyats per viure en comunitat. Les dones necessitem ajudar per parir i per criar. I sempre ens l'han prestat altres dones. Fins que els homes van començar a intervenir i poc a poc es van trencar els fils del coneixement femení, sobretot a partir de la industrialització, fent-nos creure que no podíem, que no en sabíem, que no podíem opinar en aquesta situació.
Un llibre que ens ajuda a enfrontar la pròpia maternitat des d'una perspectiva històrica, que apareix just en moment en que moltes dones es comencen a qüestionar aquest model de criança que hem heretat i on des de les xarxes socials es comencen a teixir de nou uns referents que ajuden a moltes dones a tornar a confiar en elles mateixes.
No us el perdeu: és un d'aquests llibres que ens fa més savis!
Us deixo els següents enllaços per si en voleu saber més:
- Bloc fentdemama.blogspot.com, on es poden llegir més històries sobre la història de la maternitat.
- Bloc maternalias.blogpsot.com, el nou projecte de la Cira Crespo on segueix explicant-nos història de la maternitat.
Moltes gràcies! És molt xulo quan la gent diu que li agrada el teu llibre...però encara més quan capten el que vols dir. Una abraçada!
ResponEliminaL'haurem de llegir! Je je je :-)
ResponEliminaHola! M'has deixat amb (moltes) més ganes de llegir el llibre de 'Anna. Haig de trobar un moment per apropar-me a la llibreria i fer-me amb un exemplar!
ResponEliminaPer cert, ja t'he posat cara lleginn-te al Criatures!
Una abraçada