1 d’agost de 2013

El postpart de la princesa

La setmana passada els prínceps d'Anglaterra, amb el seu fill recent nascut en braços, van ser portada de molts diaris i revistes. Més enllà de la molta o poca transcèndencia que pugui tenir la notícia, hi va haver dos detalls molt positius que em van cridar l'atenció.

El primer, el fet que la princesa abandones la clínica quan encara no feia ni 24 hores que  havia parit, mostrant així la ràpida recuperació de les dones quan el part ha estat natural i sense complicacions. Estem aquí encara molt acostumats a parts massa medicalitzats  i per tant és bo veure com en altres països europeus és habitual el part ambulatori, en el que quasi no es requereix hospitalització de la mare. Aquest tipus de parts, sempre i quant no hi hagi  complicacions, comporten molts avantatges per la mare i el nadó.

El segon detall que em va cridar l'atenció  va ser la normalitat amb la qual la  Kate Middleton mostrava la seva panxa postpart. Com és natural en una dona que acaba de parir, tenia una panxa quasi com la d'una embarassada i no semblava interessada a dissimular-la.
Portava un vestit pre-mama (l'única roba que podem portar la majoria de dones quan acabem de donar a llum) que recordava molt al que portava la Lady Di quan va néixer el seu primer fill. Però hi ha algunes diferències. El de la  Lady Di era un vestit túnica que dissimulava les corbes del seu cos i en canvi el de la Kate les realçava.
 

I aquest detall és important, un atreviment per part de la Kate que marca una diferència respecte a la manera en què normalment les famoses mostren el seu cos postpart i, sobretot, respecte al tractament que la premsa (en concret la premsa rosa) en fa. Perquè estem molt acostumats a veure moltes portades on el cos de les "celebrities" acabades de parir s'analitza en lupa i en les que qualsevol rastre de l'embaràs en la dona ja parida és vist com una anormalitat. 
D'acord que molt sovint són les pròpies famoses les que mostren una preocupació molt gran per l'estètica, ja sigui via cesàries programades o dietes miracle que promocionen després del part. Però la gran majoria de vegades són les revistes anomenades femenines (escrites i consumides majoritàriament per dones) les que converteixen la recuperació postpart de les famoses en tema d'anàlisi quasi obsessiu, convertint el cos de la dona en material de judici públic. I transmetent la idea que allò desitjable i al que la majoria de dones hem d'aspirar és a tenir un cos sense rastre de la maternitat al cap de pocs dies d'haver parit.
Aquestes revistes abunden molt al Regne Unit. Una d'elles, OK,  titulava en portada, dos dies després que la princesa hagués parit, la dieta que hauria de seguir la Kate. Es donava així per suposat que la panxa postpart és una nosa i que ha de desaparèixer amb dietes en pocs dies. Un titular molt desafortunat que l'únic que fa és afegir pressió a les dones en un moment de les seves vides ple de canvis hormonals en el qual la prioritat no ha de ser pas l'estètica. I molt menys el tipus d'estètica que aquestes revistes difonen. Els primers dies després del part, si aquest ha anat bé, les dones acostumem a estar pletòriques i radiants. En alguns casos, les hormones ja s'encarreguen després de provocar molts canvis emocionals,  no cal que convertim la pressió per un cos perfecte en una angoixa més també en aquests moments.


Per això és una bona notícia que la panxa postpart de la Kate Middleton hagi estat portada de tants mitjans.  Ajudarà a normalitzar aquesta etapa, tan silenciada i poc visible en els mitjans de comunicació, i que les dones sovint viuen amb l'autoestima molt baixa i sense referents reals als quals agafar-se.


(Entrada publicada a l'ARA Criatures)kate middleton

3 comentaris:

 1. També m'hi vaig fixar i em va encantar veure-li la panxeta! Es que jo sé que hi ha moltes dones que creuen que amb el part també marxa la panxa, en part per culpa de que mai veiem dones acabades de parir així (sempre es fiquen una faixa o apareixen en públic després d'una temporadeta)

  Em sembla molt important que la gent pública doni aquest tipus d'imatge, a més sense complexos i somrient. Estava guapíssima, mira. :)

  ResponElimina
  Respostes
  1. Sí, és veritat que hi ha dones que s'esperen no tenir gens de panxa l'endemà del part. A veure si poc a poc es veuen més dones orgulloses de lluir-la!

   Elimina
 2. A mi em sembla que està preciosa aquesta noia i això de mostrar la seva panxa post-part em sembla fantàstic. El que no trobo normal és que es critiqui una dona acabada de parir perquè mostra la panxa o que se'ns vengui que les dones hem d'estar planes un dia després de donar a llum. Vaja, és que no entenc ni perquè hem d'estar planes sense haver parit...

  Pel que fa a les famoses que surten tan "estupendes" no sé si serà veritat o no però una noia d'una botiga on vaig sovint a comprar roba interior em va comentar que un amic seu és cirurgia plàstic i que hi ha moltes dones que a la mateixa sala de parts ja s'operen per recuperar la figura. A mi sincerament em fa llàstima que una dona perdi els primers minuts d'estar en contacte amb el seu fill només per poder lluir un vestit ben apretat a la sortida però ves, a la vida hi ha de tot.

  ResponElimina