13 de setembre del 2014

El llibre esbiaixat

El llibre esbiaixat; Peter Newell



En aquest bloc sovint he parlat de llibres amb format especial. Són llibres que acostumen a agradar molt als nens i també als pares, ja que són sorprenents, pel fet de sortir-se de la norma habitual.
"El llibre esbiaixat" és un dels llibres més antics (va publicar-se per primera vegada el 1910!) d'aquestes característiques, i en aquest el format està del tot al servei de la història.
Fa temps que tenia ganes de tenir-lo, és un clàssic dels àlbums il·lustrats; i  l'edició en català, amb versió de Miquel Desclot, editada per Thule Edicions el 2007, és magnífica.
 
El llibre esbiaixat; Peter Newell

A l'inici del llibre veiem com el cotxet d'un nadó, que viu en una costa molt empinada, s'escapa de les mans de la seva mainadera, començant així un periple aventurer desenfrenat. En el seu camí es trobarà molta gent amb la qual toparà de cara: guàrdies, venedors, una banda de músics, tenistes, vidrers,  i d'altra gent amb oficis diversos, molts dels quals ja no existeixen actualment, com l'home anunci o "el noi de la premsa".

Les il.lustracions es troben sempre en la pàgina inclinada cap avall, la de la dreta. No tenen pèrdua les cares que va fent el nen, que sembla gaudir molt del viatge; i les d'espant de la gent que el veu baixar sense aturador.
A l'esquerra hi ha el text, escrit en vers i en consonància amb el sentit de l'humor i el surrealisme de les vinyetes.

"On viu en Pau s'alça un pujol
tan alt i costerut
que un alpinista qualsevol
hi hauria ben viscut.

Un dia el seu cotxet s'engega
i es llança pel pendent.
I al cangur xiscla i gemega...
però ell, més que content!"

Peter Newell  (1862-1924), és autor també de "El libro del agujero" (on totes les pàgines tenen un forat fruit del tret accidental del protagonista) i "El libro del cohete" (que comença quan el fill d'el porter d¡un edifici encén un coet que trenca el sostre i anirà ascendint per tots els pisos de l'edifici). I també ha il.lustrat clàssics com "Alícia al país de les meravelles."
És un llibre per petits i grans. Els nens riuen molt al veure el caos que va deixant al seu pas el cotxet, i els més grans apreciem en tota la globalitat aquesta obra.





El llibre esbiaixat; Peter Newell




El llibre esbiaixat; Peter Newell

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada