19 de febrer de 2014

El llibre dels 18 mesos

Al voltant dels 18 mesos hi ha un punt d'inflexió molt gran en els nens, ja que es produeix el que s'anomena "l'explosió de la parla" i comencen a fer soliloquis inintel.ligibles a tort i a dret i augmentar el seu vocabulari de forma exponencial.
Jo ho vaig notar molt amb la meva filla, que just quan tenia aquesta edat va començar a dir moltes paraules. I ara ho estic vivint amb el meu fill petit, que des que va complir els 18 mesos fa poques setmanes, ha après mots nous, més enllà del fins ara "ata" comodí que tant li servia per referir-se a la sabata, a la xocolata, a la seva germana o a un plàtan.

Aquest despertar de la parla ha comportat molts canvis també en la manera en què es mira els contes. Si abans anava passant les pàgines buscant  animalets per a que jo en reproduís el so, o obrint solapes per trobar personatges amagats; ara assenyala tots els objectes que es troba a cada pàgina, i no para fins que li vaig dient el nom de cadascun. 
Per això ara el seu llibre estrella és el de les "Veig veig. Primeres paraules", de l'editorial Beascoa,  un llibre amb fotografies de diversos objectes que ja tenia la seva germana i que està bastant malmès.
Buscant d'altres llibres similars, he trobat aquest de l'editorial Galera, també amb fotografies enlloc de dibuixos i amb una gran quantitat d'objectes quotidians perquè el nen n'aprengui les paraules.
Fa menys d'una setmana que el tenim i ja és el seu predilecte. Li agrada assenyalar cada objecte perquè nosaltres en diguem la paraula, o buscar l'objecte que nosaltres anomenem.

Llibres de primeres paraules, un "bàsic" pels nens de 18 mesos!
Gran llibre de les paraules, La Galera


(Entrada publicada a l'ARA Criatures)

2 comentaris:

  1. Ai, aquest bebe ja es fa gran! Senyalant els dibuixos ja? uf, com creixen...:P

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tot va molt ràpid! D'aquí no res la teva també girarà pàgines d'un llibre!

      Elimina