16 de març del 2014

Castell medieval de cartró

Avui vull ensenyar-vos aquest castell de cartó que hem fet a casa, ja que és relativament senzill de fer, pràcticament a cost zero, i als nens els hi encanta!
Fa dues setmanes que el tenim i està donant molt de si, tant per a què la nena jugui a princeses com per a què el petit s'hi amagui o hi vagi traginant diversos objectes.
El pare va ser qui va tenir la idea del disseny i va dur a terme el muntatge. El va fer en un vespre, quan els nens dormien, i l'endemà el vam acabar de completar tots junts. És una bona activitat per fer entre tots un matí de dissabte.



 Us detallo els passos que vam seguir nosaltres per a fer-lo, per si us animeu!
 

Materials:
- Caixa de cartó per muntar d'uns 120 cm x 100 cm x 60 cm
- Cartolina vermella mida DIN A3
- Planxa de cartó de 100 cm x 60 cm
- Dacs o colors
- Precinte adhesiu transparent (és com un celo de 5cm d'ample)
- Cúter
- Cola


Instruccions de muntatge:

1. Aconseguir una caixa desplegada gran de cartó, en botigues d'electrodomèstics o en fàbriques. Normalment són caixes que van obertes per la part baixa i alta, amb les aletes que s'han de doblegar i precintar per muntar.

2. Obrir la caixa i plantar-la sobre les aletes, deixant també les aletes de l'altre extrem mirant cap a dalt. Ajuntar les cantonades superiors i inferiors de les aletes amb precinte transparent per tal que la caixa agafi estabilitat. Ens queda una estructura de 4 parets perpendiculars.

3.- Ficar la caixa de costat per poder accedir a les cantonades superiors i inferiors. Ficar escaires de cartró a cada cantonada perquè el castell mantingui la forma quadrada tot i les envestides dels nens. Se n'han d'enganxar un total de 8 (4 dalt i 4 a baix) amb precinte transparent.



4. Una vegada tot reforçat, tornem a plantar l'estructura i amb el cúter anem tallant la part superior per a crear les típiques formes quadrades dels castells, procurant deixar prou material a les cantonades ja que en una d'elles hi col.locarem desprès la torre més alta. Es pot fer amb el cúter a mà alçada, deixant-nos portar per les línies internes del cartó.

5. Ara toca pensar la distribució de portes i finestres al gust. Nosaltres hem recolzat dues cares del castell en una paret i un sofà, per a donar-li estabilitat. Les cares que queden lliures les hem decorat  amb una porta principal i finestres a joc d'estil gòtic, i l'altra amb una porta secreta per la que els nens han de sortir ajupits. A la paret que queda tocant al sofà, hi hem fet unes reixes a mena de presó.
 

Quan tenim clara la distribució que volem, dibuixem cada porta, finestra o element, amb llapis i el tallem amb el cúter. En tallar portes i finestres, hem de deixar una part sense tall que servirà de frontissa. Fer forats petits en forma de mitja lluna a les portes i finestres per a què es puguin agafar bé i obrir amb facilitat. Si hi ha alguna porta gran que es doblega amb l'ús o preveiem que ho pot fer, la reforcem per darrere enganxant-hi amb cola una o dues capes de cartró.
  

 6.  Per a fer la torre més alta, enrotllem la planxa de cartró i la fermem amb precinte per què no es desenrotlli. L'enganxem amb precinte en una de les cantonades superiors del castell damunt d'un dels escaires de reforç. Amb la cartolina vermella fem una paperina punxeguda i la posem al cap de la torre.





7. Pintar el castell, activitat en la qual els nens poden participar activament. Nosaltres no l'hem pintat tot, ja que només amb quatre pinzellades ja guanya molt. Hem fet les línies i pedres del castell, hem pintat parets i finestres (amb els colors fregats de forma plana queda la textura del cartró), la creu dels templers de color vermell i una heura de color verd a la part superior.

Es poden fer moltes variants i dissenys diferents, al gust de cadascú.
Una caixa de cartró pot donar molt de si!




1 comentari:

  1. M'agrada molt!!! El pare de la petita de moment fa carrosses per a les nines amb les peces de lego. Li ensenyaré el teu post a veure si s'anima.

    ResponElimina