13 de març del 2013

La lactància, explicada amb fotografies




  El pediatre dels meus fills fa unes setmanes em va recomanar un llibre sobre la lactància materna titulat Lactancia, de l'editorial Litera. Allí a la consulta el vaig fullejar i de seguida em va agradar,  ja que és un llibre amb fotografies precioses de José Bravo i textos de Noelia Terrer que parlen en primera persona sobre l'experiència de l'alletament, amb una edició molt cuidada.
Pocs dies després el vaig comprar per Internet i ja el tinc. I m'ha encantat!
El llibre reflecteix perfectament tots els sentiments que es viuen en el procés de l'alletament, des dels més bons als més difícils, des dels inicis fins a les lactàncies més perllongades. Com s'explica en la contraportada del llibre: "Este libro nos cuenta cómo es dar teta hoy (no cómo tiene que ser, ni cómo querríamos que fuera, ni cómo nos dicen que es).".
És la lactància tal com raja, viscuda en la quotidianitat de les famílies.


És un llibre que m'agrada molt tenir, ja que el fullejaré segur moltes vegades al llarg del temps. Ara, perquè narra experiències que jo també estic vivint i m'hi sento identificada. Més endavant, per recordar aquest temps de la meva vida en què he alletat als meus fills, un temps que és únic i molt curt, tal  com es mostra en un dels gràfics del llibre. Hi ha dones que no alleten mai, d'altres només uns mesos, d'altres (poques) uns pocs anys. Per això és important viure-ho a tope mentre està passant.
Ara trobem a faltar dormir  nits seguides, no poder escollir la roba que més ens agrada, no poder estar moltes hores fora de casa..... Però quan passin els anys, segur  que el que trobarem a faltar i recordarem amb molta estima són aquests moments únics, de silenci i intimitat compartida, entre la mare i el fill mentre donem popa. Aquelles mirades i els somriures satisfets, amb una mica de lleteta que els hi regalima galta avall.


Un llibre molt recomanable, que transmet molt bé les sensacions que se senten al donar el pit, tant a partir de les fotografies com en els escrits. A mi em van agafar moltes ganes de fer-me fotografies alletant. Ja me'n vaig fer moltes amb la petita, i ara també vull tenir aquest record amb el petit.
La lactància, un regal per tota la vida que els hi fem als petits i també a nosaltres!

2 comentaris: