(Aquesta entrada pot llegir-se també a través de la pàgina Criatures del diari ARA)
A la major part de les terres de Lleida, dels pits en diem popes.
A la major part de les terres de Lleida, dels pits en diem popes.
És una paraula habitual que fan servir tant els adults com els nens, en quasi tots els àmbits. També en el de la lactància materna.
De fet, "popa" és una de les primeres paraules que aprenen a dir alguns nadons, tot assenyalant la seva font d'alimentació.
Les mares lactants dediquem gran part dels primers mesos de vida dels petits a "donar popa", hi ha temporades que tenim "els nens tot el dia enganxats a la popa" i la gent parla dels "nens de popa" per referir-se als nens que són criats al pit.
Les mares lactants dediquem gran part dels primers mesos de vida dels petits a "donar popa", hi ha temporades que tenim "els nens tot el dia enganxats a la popa" i la gent parla dels "nens de popa" per referir-se als nens que són criats al pit.
També s'utilitza el mot com a verb i sovint es diu "el nen està popant". I les mares que seguim alletant més enllà dels sis primers mesos se'ns pregunta sovint "aquest nen encara popa?" .
A mi m'agrada molt aquest terme, ja que fer "lactància materna" o "donar el pit" sona més seriós i es redueix a un àmbit més formal. En canvi, "fer popa" és més col.loquial i dóna la sensació que engloba, en una sola paraula, totes les vessants de la lactància, des de les purament nutricionals a les més afectives.
Des de Les Borges Blanques (on precisament també hi ha un grup de lactància anomenat popetaines), s'ha iniciat una campanya per normalitzar el terme popes, amb una pàgina web pròpia on s'hi pot trobar, a banda d'imatges i fotografies relacionades, un mapa fet a través de les aportacions de la gent que mostra quines són les regions que utilitzen aquesta paraula. Fins i tot han dissenyat una mascota pròpia: La popa popa!
En aquest bloc ja m'he referit a la popa en alguna ocasió i, fets els aclariments, així ho seguiré fent.
Vosaltres com li dieu?
Popes!
ResponEliminaMolt xulo! Jo tinc un dubte, la campanya es fa perquè s'està perdent l'ús?
ResponEliminaHiolambda!! Sent de Lleida no podia fallar :)!
ResponEliminaCira,
Aquí es diu molt. La iniciativa va partir d'un noi en particular que un dia, fent servir la paraula "popa" via twitter va veure que molta gent (de fora de Lleida) li preguntava què volia dir. I a ran d'això va crear la pàgina!
Bones! Em sumo a la conversa. Sóc l'impulsor de la campanya.
ResponEliminaNomés intento evitar que el català "estàndard" que ens envolta en el nostre dia a dia a través dels mitjans acabi imposant-se.
Popa, com a mamella, és un mot acceptat pel DIEC però que cada cop més cau més, sense adonar-nos-en, en desús a les nostres terres. I aquí, ojo, que una cosa es que els de Barcelona no sàpiguen què són les popes i una altra ben diferent, que aquí ens agafi a tots per parlar de pits o mamelles quan tota la vida se n'ha dit popes. Ojo, ojo. Vaja, que el popes.cat només pretén divulgar i difondre el que aquí hem mamat (o popat) tota la vida: que aquí en diem popes.
Per cert, l'eleccó de popes no és casual. "Popa" com a mamella és un dels poquíssims mots acceptats pel DIEC (per no dir l'únic) que només s'utlitza amb "normalitat" a les terres de Ponent.
Per aquí també se'n diuen "metes" però és col·loquial i no es diu pas "donar meta"!
ResponEliminaGràcies Jordi per l'acalaració!
ResponEliminaConxi, quan vols dir per aquí a quina zona et refereixes??
Jo no coneixia aquest concepte de "popes" fins que vaig llegir el teu blog onavis i em va agradar tant que l'he integrat en el meu vocabulari.
ResponEliminaAprofito per felicitar en Jordi per aquesta iniciativa, jo també penso que és important no perdre vocabulari de pobles o zones de catalunya per suplir-lo per català estàndard.
Que bó que també l'utilitzis!! És una paraula molt bonica!
EliminaGràcies :) Us deixo el post sobre l'article al popes.cat:
ResponEliminahttp://popes.cat/2013/06/17/popes-i-lactancia-a-lara-criatures/
Gràcies Jordi!
EliminaAquí es diu donar pit o simplement donar teta. Reconec que popa sona millor :-))
ResponEliminaAquí també en diem donar el pit, o donar teta.
ResponEliminaMolt bona iniciativa, Jordi!!
Esther i Ester, sí, donar teta ho he sentit a dir molt per Barcelona. A mi em sona més castellà, també preferixo popa :)!!
ResponEliminaAqui una de barcelona que coneix molt be les popes! Són els estius passats a la Granadella!
ResponEliminaM'agrada aquesta campanya! Popes al poder! Hehehe
ResponEliminaBonesss... encantat amb la iniciativa. Com a mínim, popes, ja forma part de la memòria digital de la humanitat al tenir un domini a la xarxa. Tot un homenatge als 4 personatges de les nostres terres q als anys 30 van anar a BCN a parlar amb Pompeu Fabra... D'altra banda, felicitats Onavis per estar al Criatures.cat!
ResponElimina