11 de febrer del 2014

"Ilíada y Odisea, el manga"


Ilíada y Odisea, el manga; Ed. Herder

Aquesta setmana vull parlar-vos del llibre Ilíada y Odisea, el manga, que l'editorial Herder va publicar l'any passat. Un petit llibret d'aventures a través del qual podem apropar als nens al coneixement d'un gran clàssic de la literatura universal.

 L'editorial Herder  ha publicat en els últims anys alguns llibres claus de la filosofia en format manga (Así habló Zaratrusta, El príncipe, El contrato social...), tots ells traduccions dels originals japonesos,  que parteixen de la idea que una bona manera de mostrar el pensament d'autors occidentals al públic general és a través del còmic.

El cas de la Ilíada y Odisea és especialment encertat per al públic infantil, ja que els dibuixos són molt clars i la història està molt ben resumida i presentada de forma molt amena. I el relat, obra cabdal de la literatura, és molt atractiu per als nens, ja que conjuga tots els ingredients que sempre s'utilitzen en qualsevol història d'aventures: guerra, batalles, amor amistat... I l'accidentat retorn a la llar.

Lògicament en aquesta versió manga la història està molt resumida i hi manquen alguns episodis del poema original, però és una bona oportunitat de conèixer personatges mítics com Aquiles o Menelau  i alguns deus de l'Olimp grec. A banda, és clar,  de l'heroi Ulises, aquí referit amb el nom d'Odiseo.

A la meva filla de quatre anys li he llegit alguns fragments, però em reservo la lectura dels llibres complets per quan sigui una mica més gran. Potser quan tingui uns sis anys en podrà treure més profit. Penso que gaudirà molt d'aquestes narracions, que poden constituir un pilar cultural bàsic a l'hora d'interpretar posteriorment qualsevol altra narració. I una manera de conèixer també la  història, la geografia i l'origen de molt vocabulari bàsic i frases fetes que utilitzem encara actualment amb freqüència.

Un llibre indispensable!




Primera página de la Ilíada
Ilíada y Odisea, el manga; Ed. Herder

Ilíada y Odisea, el manga; Ed. Herder


Ilíada y Odisea, el manga; Ed. Herder

 (Entrada publicada a l'ARA Criatures)



2 comentaris:

  1. jo no aconsegueixo que el petit de 6 anys s'interessi encara pel comic. No es que posi gaire de la meva part, però una mica si... un petó maca.

    ResponElimina
  2. Tens raó, a vegades els hi pot costar pel fet que sigui un comic. Tot depen de cada nen!

    ResponElimina