9 de maig del 2011

L'hora d'anar a dormir

Unes de les rutines que més fermament segueixo és la de l'hora d'anar a dormir. Ja sabeu que hi va molt aviat: a les vuit li dono l'última presa de popa a la seva habitació i normalment a un quart de nou ja tanco la porta després que ella es quedi adormida.
I dorm fins a les vuit del matí de l'endemà, amb més o menys despertars nocturns.
L'hora d'anar a dormir per mi és sagrada. I considero que és normal que els nens hi vagin aviat. Vaja, que  encara que ho hagi dit per defecte al principi del post, no considero que les vuit sigui "molt aviat" per una nena de divuit mesos. A mesura que creixi segur que aquesta hora s'anirà allargant, però no crec que vagi a dormir més tard de quarts de deu fins que sigui molt més gran, tret de dies excepcionals, clar.
Però si miro al meu voltant, em sento totalment a contracorrent i una mica "bitxo raro" per aquest fet.
El primer cop que me'n vaig adonar va ser pel parc de l'Aventura del Nadal, que el poble va organitzar per les festes. Estava obert de 4 a 8, però es començava a animar a partir de les 18.30, quan jo ja marxava. De 4 a 5 semblava un desert.
Els companys de guarderia també van a dormir bastant més tard que la meva filla i igualment ho observo amb els amics del carrer.
Ara que comença a fer bo surten molt a jugar (sembla un chikipark!) i m'agrada que la meva filla hi vagi. Però l'ambient es comença a animar a partir de les set, quan jo ja començo a pensar en que li donaré per sopar. Vaja, que no hi anem gaire i si hi va juguem poca estoneta i sóc la primera de marxar. Ella s'ho passa bé i allarguem fins al màxim, però no m'agrada que sopi massa més tard de l'hora "estipulada". Quan arribi l'estiu segurament seré més flexible, perquè canviaran les seves rutines, però ara prefereixo seguir fent-ho així.
Perquè em funciona i perquè és la rutina que m'agradaria ensenyar-li.
Però no deixa de sorprendre'm que els altres nens hi vagin més tard i que els pares inclús es sorprenguin que la meva hi vagi "tant" aviat. A més, normalment em diuen que els hi agradaria que els seus fills hi anessin més aviat, però que és difícil ja que molts pares arriben tard a casa després de la feina i és normal que vulguin dedicar una estona als seus fills, fent que l'hora de dormir es postposi.
Vosaltres a quina hora els porteu a dormir? M'he de sentir un "bitxo raro" també a la blogosfera?

16 comentaris:

  1. Aquí la bitxo raro dos!! Ja saps que la meva té 4 mesos i sóc de les poques mares que encara no ha sortit a sopar amb la seva parella i la critura perquè prefereix donar-li la popa a les 8.15 i que s'adormir a les 8.45h (aquestes són les hores exactes que li van bé a la nena).
    Nosaltres també hem tingut sagradíssim treballar aquests hàbits i penso que això a la llarga té una recompensa.
    Jo també veig que no sóc la única rara.

    Petons

    PD: Avui ha estat la primera nit que la Marina ha dormit a la seva habitació, volia fer un post però m'esperaré uns dies, no fos cas!!

    ResponElimina
  2. Tranquila. Has de fer el que et convingui. Contra vent i marea. Jo tinc un nen de gairebé 5 anys que va a dormir a 2/4 de 9 i un de gairebé 9 anys que també. I a l'estiu, mitja hora més tard, com a molt. I si no ho faig axií anem tots malament. Me les he hagut de sentir de tots els colors, però els meus fills es lleven a les 7.15 i jo no puc consentir que no dormin les hores suficients, perquè estan cansats, i no rendeixen a l'escola. I a més, com menys respecto el seu ritme, més malament dormen ells, i jo. I el temps que dormen, és imprescindible per mantenir la nostra relació de parella. És el temps de posar-nos al dia.

    No tinguis por, ni complexes. Tu, a la teva.

    ResponElimina
  3. Jo crec que si ella s'adorm a aquesta hora i dorm aquestes hores, és que ella ho necessita.
    Nosaltres som l'altre extrem, no aconseguim que s'adormi abans de les 11 de la nit i es desperta a les 8 ben tranquil. Ell ja en té prou. Si aconseguim que vagi a dormir abans, es desperta també abans.
    Jo crec que cada nen és un món, i cada un necessita les seves hores. N'hi ha que amb poques hores ja fan, n'hi ha que en necessiten més.
    A mi també m'agradaria que anés a dormir més aviat: al final, hem assimilat que és un nen poc dormidor i així estem. Cadascú s'ha d'adaptar al nen-a que té, no?

    ResponElimina
  4. A casa nostra sopem tots entre les 19,30 i 20h i entre les 20,30 i les 21 posem la petita a dormir.

    Ens agrada fer-ho així. Tot i que molta gent se sorpren que sopem tots tan d'hora jo penso que és ideal perquè un cop la menuda dorm nosaltres (els pares) tenim una bona estona per poder fer el que volguem sense filla. I això és molt important! Si anés a dormir gaire més tard no ens quedarien hores "lliures" especialment a mi que faig de "mama 24 hores"!

    ResponElimina
  5. Sol Solet, Ana i Elisenda, veig que tenim un horari similar! Estic molt d'acord en que, a part que a ells els hi va molt bé, també és un temps vital per a nosaltres i per la vida en parella!

    Evawin, cada casa és un món! Segurament que el teu deu fer més estona de migdiada que la meva (que fa una horeta escassa).

    ResponElimina
  6. Jo també penso com tu. Tot i que ara sembli exagerat que es posin a dormir entre les 8 i les 9 crec que pel seu descans es necessari. A més, a poc a poc es van acostumant a que l'hora d'anar a dormir es "sagrada". Quan veig aquests nens que van a dormir a les 10 o més tard crec que no els estan fent cap favor

    ResponElimina
  7. Jo també m'he sentit "bitxo raro" moltes vegades. Els meus fills sempre han anat a dormir a dos quarts de nou, a les nou com a molt, entre aquesta mitja hora. La gran farà quatre anys d'aquí a uns dies, i el xic te 20 mesos.
    Les rutines ens funcionen, prefereixo dir que no a un sopar, que fer-los anar a dormir tard (i anar malament dos o tres dies)Aquesta etapa passa, igual que totes, i crec que ja tindran temps d'anar-se'n a dormir tard, ara necessiten descansar les seves hores.

    ResponElimina
  8. Jo penso que cadascú ha de fer el que li sembli millor pels seus fills i ja està. Si les coses es fan amb una mica de sensatesa i sentit comú sempre estaran ben fetes.

    Si tu penses que entre setmana el millor per la teva filla és això i et dóna resultats doncs no hi ha res a dir.

    Nosaltres entre setmana intentem tenir més o menys una rutina tot i que reconec que amb el temps m'he tornat més flexible. Recordo que quan va néixer l'Andreu era obsessió per tenir unes rutines fixes i em passava els dies mirant el rellotge. Ara vaig més relaxada i tot i que m'agrada seguir unes pautes perquè crec que és bo pels nens doncs anem fent i sempre penso: "no ve de mitja hora".

    Els caps de setmana ja són una altra història perquè ara que l'Andreu ja és més grandet reconec que hi ha dies que això és "Can Pixa" però bueno, també té dret a trencar la rutina com la trenquem nosaltres, no?

    Lo de sentir-te un bitxo raro... Si no et sents per això serà per una altra cosa perquè sempre hi ha gent que treu punta a tot. Passa-t'ho pel forro i que vagin dient jeje!

    ResponElimina
  9. Em sembla que per aquest motiu pots estar contenta de sentir-te bitxo raro perque crec que fas ben fet. Els nens que van a dormir massa tard, es lleven cansats, esmorzen pitjor i a la llarga no pot ser bo per a ells.
    El Jordi, que va cap als 4 anys, va a dormir entre les nou i dos quarts de deu, però ara li acaben de treure la migdiada a l'escola i ja ho hem avançat mitja hora i no descarto avançar-ho més si cal.
    Jo sempre m'he sentit més bitxo raro pels horaris dels dinars, fins no fa massa dinavem a les 12 i la migdiada era sagrada, així doncs quedar amb els amics a vegades era un problema. Ara dinem a la 1 i sembla que no però ja és una altra cosa.

    ResponElimina
  10. A casa, la nena a les 8 normalment ja dorm. Però la veritat és que ella no pot més. La rutina ens la ha marcat ella una mica, a vegades a les set ja comencem amb el bany i tota la pesca perquè té els dies molt actius i al vespre no pot dir fava, pobreta...Així que aquí també tens uns quants bitxos raros fen-te companyia! :)

    ResponElimina
  11. Sandra, Esther i Euphorbia,
    Veig que el club és més gran del que semblava. Però per estrany que sembli al meu entorn no és tan normal!! I com dieu també és un problema a l'hora de quedar i fer vida social!

    Esther, jo el cap de setmana també segueixo molt l'horari!Tot i que entenc que a mesura que creixi serà més difícil.

    ResponElimina
  12. Anna, sí, la meva a partir de quarts de vuit també es frega molt els ulls. Està morteta de son i és el que encessita!

    ResponElimina
  13. no ets cap bitxo raro, cadascú ha de fer el que millor li sembli o el que millor li vagi. Nosaltres el comencem a banyar a les 8, ara que es fa fosc més tard, ja es fan les 8:30, després sopa i normalment entre les 9 i 9:30 ja dorm. Suposo que en aquest cas el bitxo raro sóc jo per fer-lo anar a dormir tant tard, però el nostre horari sempre ha sigut aquest i de moment així seguim. El curs vinent quan vagi a la guarderia i jo ja treballi potser m'hauré de plantejar d'avançar-ho tot una mica i fer-lo anar a dormir abans. Segur que ho necessitarem tant ell com jo.

    ResponElimina
  14. Jo estic d'acord amb el que t'han anat dient: si tens uan rutina que et funciona és que està bé, no? Les meves en van fer 3 al gener i van a dormir entre les 9 i dos quarts de 10. Això els dies que fan migdiada, si no n'han fet a quarts de 9 ja veus que freguen ulls. I els caps de setmana o durant les vacances endarrerim horaris.

    Nosaltres ens estem al parque fins a quarts de 7, anem cap a casa, a les 7 arriba son pare, les banya i mirem de sopar els quatre junts cap a les 8, com a molt tard quarts de 9 (avui seran quarts de 9, que la RENFE anava malament i el pare ha arribat tard...). No ho endarrerim més, o l'endemà al matí la feina es meva!!!

    ResponElimina
  15. Silvia, jo penso que les 9 o 9 i mitja no es tan tard si es té en compte que l'endemà encara no va a cap guarderia.

    Mirashka, trobo molt encertat el teu horari. Trobo que quasi tots els que hem dit aqui són força normals. Lo que és estrany és que no sigui l'habitual també a la vida real!

    ResponElimina
  16. Doncs ara em toca a mi! quan només tenia la nena, sempre anava a les 20h a dormir. Ara es més gran, i no vol tant d'hora. A més, te més activitats a la tarda, i es dificil. Però a les 21h ja van al llit .Sopen a les 20h, els hi deixo mirar Tom ¬ Jerry fins a les 21h. Rentem dents... i a dormir!!!!! com be han apuntat totes, jo també necessito temps per a mi. Si no... ho fas molt be!

    ResponElimina