22 de juny del 2012

New mothers


Fa poc he descobert aquesta sèrie de la Rineke Dijkstra, del 1994, titulada New Mothers.

Es tracta de tres fotografies de mares recents, fetes poques hores després de que hagin donat a llum. Les situa davant d'un fons neutre, de manera que el que més destaca és simplement el seu cos, encara amb les marques del part, i les seves mirades.
Trobo molt colpidora sobretot la mirada de la noia de la primera fotografia, la Julie, ja que crec que és molt clara respecte a l'estat en què es troben moltes mares les hores posteriors al part: una sensació d'orgull i felicitat, però que a la vegada amaga la por i l'estranyesa primerenca davant el nou paper que han d'adoptar.


Julie (Den Haag, Netherlands)


 Són fotografies que presenten la maternitat d'una manera una mica dura, gens edulcorada. La nuesa d'una mare i el seu fill instants després d'estar per fi junts.

 L'artista holandesa Rineke Dijkstra també  havia realitzat uns anys abans la sèrie  Beaches (1992-1996), on fotografia banyistes pre-adolescents d'arreu del món, també en un espai neutre com el que  suposa el mar i el cel de fons. Així doncs, el que pren força en les imatges també és la fragilitat i la timidesa propis de l'edat que tenen els retratats. I també el seu cos mostra les marques d'un canvi imminent.   




El pas de la infantesa a la pubertat i la transformació de la dona en mare, dos moments molt importants de les nostres vides retratats per aquesta artista.
Fa uns anys recordo que en van fer una exposició al Caixaforum de Barcelona, tot i que aleshores no em van cridar l'atenció els retrats de les mares, ni tan sols els recordava.
Avui me'ls miro amb una mirada diferent i penso que realment ha sabut captat les emocions que passen per la ment de moltes dones minuts després de donar llum.Què en penseu?

7 comentaris:

  1. M'agrada molt la idea! les fotos es veuen una mica peques, però, per poder apreciar la expressió (a part que jo sóc una mica miop)...hi ha alguna pàgina web on es puguin veure en gran?

    ResponElimina
  2. No les he trobat més grans per Internet. Però en aquesta pàgina surten les fotos de les tres mares d'una per una:

    http://www.lostinpublications.com/post/17718767793/rineke-dijkstras-photographed-three-young-mothers


    I en aquesta es veu un reportatge fet 16 anys després a les mateixes mares, amb els nens ja adolescents:
    http://bintphotobooks.blogspot.com.es/2010/09/rineke-dijkstra-new-mothers-16-years.html

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Onavis, m'encanten. Em recorden a les pelis nord europees... es diuen moltes coses amb poc i hi ha tants silencis...

      Elimina
    2. De fet, pensava en una peli que vaig veure fa un temps.."un hombre sin pasado" de Kaurismaki, un director finlandés. No té res a veure el tema, només les sensacions.

      Elimina
    3. Sí, segurament té a veure amb com plasmen les emocions als països nòrdics, molt diferent que aquí!
      A mi també m'encanten les pelis del Kaurismaki o del Bergman, n'hi que són autèntics drames però amb unes expressions molt contingudes, unes mirades que ho diuen tot...

      Elimina
  3. Ostres doncs a mi aquestes primeres fotos m'han impactat. Jo no sé si hagués estat disposada a fer de "model" just després de parir...Segurament no.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No, jo segurament tampoc!! I menys mostrant tot el cos!!
      Bé, potser per algú de molta confiança!

      Elimina