18 d’abril del 2011

Fotògrafes davant del mirall

La fotografia de l'esquerra és un autoretrat que la fotògrafa Diane Arbus es va fer quan estava embarassada.

La de la dreta, és un autoretrat de l'Annie Leivovitz, també amb la panxa ben grossa. Ella és qui va fer la famosa fotografia de la Demi Moore embarassada i nua a la portada de la Vanity Fair i la de la Jerry Hall alletant al seu fill, entre moltes d'altres.
Les dues dones han tingut aproximacions molt diferents al món de la fotografia.
Diane Arbus, fotografiant personatges inquietants o que viuen al marge de la normalitat als que ella mateixa anomenava "freaks". I tenia un gran ventall d'individus als qui considerava com a tals: nans, gegants, bessons, malalts mentals, adolescents, treballadors del circ... Inclòs les persones aparentment normals no ho semblen davant de la seva càmera. "Existe una especie de leyenda acerca de los/as freaks. Como esa persona que en un cuento de hadas te detiene y te exige que resuelvas un acertijo. La mayoría de la gente se pasa su vida temiendo pasar por una experiencia traumática. Los Freaks nacieron con sus traumas. Ellos ya han pasado su prueba. Son aristócratas.
Annie Leibovitz, fotografiant el món de les celebritats de Hollywood. Tot i que en les seves exposicions podem veure fotografies de la seva vida quotidiana (com la que veiem aquí) al costat de la dels personatges famosos, com per exemple la també famosa fotografia del cos nu del John Lennon abraçant a la Yoko Ono, feta pocs dies abans de la mort d'aquest. Com diu ella, “No tengo dos vidas. Esta es una vida, y las fotografías personales y la obra por encargo forman parte de ella.”
Les dues són fotos que no disten gaire de les que moltes dones ens fem quan estem embarassades. Penso que és molt bonic poder seguir l'evolució fotogràfica de com va canviant el nostre cos. I s'ha convertit en una mena de ritual, ja quasi totes les dones ho fem, no?
Jo, a part de les que periòdicament em feia el meu home davant del mirall, també em vaig fer uns quants autoretrats. I tinc amigues que inclòs s'han fet fotografies en un estudi fotogràfic per a poder tenir un record més professional de la panxa. És impressionant el canvi que fa el nostre cos i val la pena tenir-ne un record!

8 comentaris:

  1. es curiós com evoluciona el mon de la fotografia. Jo he dedicat uns anys a ell, la veritat es que molt gratificants. Abans, el cos d'una dona nu embarassada era tabú. Des de que dones com aquestes i més mediatiques es van posar embarassades davant d'una camara amb la sola companyia del seu fill a dintre, tot va canviar. Jo crec que es molt maco. Fa vergonya demanar-ho (jo les que tinc me les he fet jo) però després es un record maquissim. Salutacions.

    ResponElimina
  2. Doncs jo de ser una "freak" que no s'ha fet fotos de l'evolució de la panxa...l'única que tic es del dia que sortia de comptes...i la veritat, ara tinc una mica d'anyorança de no haber-ho fet...

    ResponElimina
  3. Jo tinc una foto de la panxa a cada mes d'embaràs de l'Andreu i en canvi del Biel en tinc de ben poquetes (pobrets els segons).

    Trobo que és un record molt maco perquè quan passa el temps una se n'oblida de com era tenir la panxa i de lo molt guapa que s'està embarassada.

    ResponElimina
  4. Kira,
    per sort l'exhibició de la panxa ha deixat se ser un tabú! Ara totes les famoses fan una portada durant el seu embaràs. Algunes amb més encert que d'altres, però això ja és un altre tema!

    Lady A,
    doncs sí, és curiós, perquè moltes dones se'n fan. la primera, el dia del predictor i així anar fent fins que surten de comptes!

    Esther,
    sí, amb els segons suposo que no hi ha temps! Pobrets!

    ResponElimina
  5. Jo també em vaig fer i em van fer fotos de la panxa, per veure la progressió (estan penjades al blog). A mi m'ho van avisar abans. "Fes-te fotos de la panxa que si no després et sabrà greu!!" I tenien raó.

    ResponElimina
  6. M'han agradat molt els enllaços que has posat. Diane Arbus m'ha semblat excessivament inquietant per al meu gust i de les fotos d'Annie Leibovitz, tot i que no sabia qui era, deunidó la de fotos que coneixia d'haver vist en alguna ocasió.

    Jo no em vaig fer cap foto perque no ho vaig ni pensar, és que va seu embaràs atípic que desgraciadament no vaig poder disfrutar massa.

    Petons

    ResponElimina
  7. Molt maca l'entrada! Jo crec que no en tinc de fotos. No sé perquè no em va sortir de fer-me'n. Tinc vestida, però vaja, no és el mateix. Les dones amb panxa d'embarassada i pits grossos, que guapes estem, oi?

    ResponElimina
  8. Molt xula l'entrada! Diane Arbus segur que va portar cua amb aquesta fotografia. Jo mai m'he sentit tan guapa com quan estava embarassada! i això que tinc una foto dos dies abans de parir amb una panxa important!

    M'agraden molt les fotos fetes per dones. Tenen una sensibilitat especial. A Nova York fins fa uns dies hi havia una exposició sobre dones i fotografia que debia ser increïble!

    ResponElimina