25 de juliol del 2011

Alguna cosa per a la tos

La petita porta uns dies amb tos i mocs. Aquest juliol està fent un temps de tardor, almenys per aquí. I tant sortir de la piscina amb el cabell moll, tant dormir amb pijames d'estiu i destapar-se soleta per la nit, tant córrer amunt i avall i agafar fred desprès......juntament amb una bona oportunitat de contagi que no sé on ha trobat, doncs al final s'ha refredat!
Pels mocs ja tenim la mà trencada en fer servir el suero fisiològic i l'aspirador nasal. A més, després dels problemes que teníem quan era petita per posar-li, ara a ella li encanta que li fem i fins i tot diu "mé" al acabar! Nosaltres li fem sovint, tot i que he sentit a dir que tampoc es bo fer-ho massa.
Lo de la tos ja és una altra història. Durant el dia no sembla molestar-li gaire, però a les nits la tos la desperta varies vegades. He pensat en la possibilitat de donar-li alguna cosa per la tos, però realment no cal i sembla que no és recomanable. He estat buscant informació sobre el tema i això és el que he trobat:
- La tos és un mecanisme reflex que té com a finalitat mantenir netes les vies aèries: tràquea i bronquis.
- La tos es desencadena per l'existència de moc en alguna part de l'aparell respiratori: gola, tràquea, bronquis o per irritació en aquestes zones.
- L'important no és fer desaparèixer la tos, sinó la causa d'aquesta tos.
- Hem d'escoltar la tos per veure si és seca o productiva, l'horari en que es produeix, si el nen està molest i té dificultat al respirar... ja que això ens donarà pistes de la seva causa. Si no li dificulta el seu dia a dia i no el fa vomitar, no cal suprimir aquesta tos. Si està acompanyada de més símptomes, s'haurà de consultar al metge.
- El que sí que podem fer és intentat alleugerir al nen, netejant les foses Enllaç nasals amb suero i donant-li líquids.

- Donar antitussigen sense recepta mèdica pot ser contraproduent ja que si tallem la seva expulsió farem que les secrecions no siguin expulsades i augmentarem el risc de complicacions,
I he trobat entrades útils relacionades amb la tos en els següents blocs pediàtrics.. us els deixo per si us poden ser útils:

-Remedio casero para la tos: On parla de la poca eficàcia dels antitussígens i de com la mel pot ser el millor remei.

_Medicar o no medicar esa es la cuestión: De la mama pediatra, on explica a través d'una consulta típica com els pares sovint sentim la necessitat de medicar malalties que no ho necessiten.

- Medicamentos para la tos, de Zona Pediatrica, on explica el perquè no cal donar-los i el tipus que existeixen.

- Remedios naturales para la tos, de Bebesymas, on explica els remeis més útils de les iaies.

13 comentaris:

  1. Ai pobreta, la tos és una cosa molt molesta.
    Efectivament els anititossius són una cosa que no funcionen massa, el que va molt bé és aigua de farigola (suposo que la nena en pot prendre) i posar l'humidificador de manera que la habitació d'ella estigui al 60% d'humitat. El que també funciona és embolicar-li un mocador amb alcohol al coll.
    A veure si li passa aviat.
    Dada important: la tos és una cosa que tu pots fer de tot per treure-la iel dia que et sembla que mai marxarà de sobte marxa, és molt capritxosa ella!

    ResponElimina
  2. Noia, estem tots igual! al parque dijous en parlàvem i resulta que estaven tots els nens encostipats! jo uqe ja contava a no veure mocs fins l'octubre...

    El problema de la tos és que, si més no a les meves, els ve sobretot de nit per la posició. Jo intento que estiguin una mica inclinades i, per recomanació del pediatra, els dono supositoris Pilca (de fet ara me'ls demanen elles), que són naturals (per la olor diria que d'eucaliptus) i els van força bé. Si és no descansen. Ma mare també me'ls donava a mi... (les meves filles i jo compartim pastilles pel culete que diuen elles).

    El que diu la sol solet també va bé. A l'hivern jo miro de tenir sempre un got amb aigua a sobre del radiador.

    ResponElimina
  3. Hola,
    sóc la Núria, encantada de conèixe't. Sí, estan tots igual! Amb les meves la solució ideal és pujar el matalàs perquè tingui el cap una mica més aixecat, i si té molta tos, bullo aigua amb eucaliptu i li poso sota el llit.
    Solució també híper-pràctica, mitja ceba tallada sota el llit --> el problema és l'olor després de tota la casa :(

    També em funciona força bé un xarop homeopàtic que es diu STODAL.


    LA INVASIÓ TWIN http://lainvasiotwin.blogspot.com

    ResponElimina
  4. Hola noies, que bé! Quants remeis!

    Sol Solet, lo de l`aigua amb farigola no ho havia provat mai. Jo he de reconèixer que no sóc gaire d'aquests remeis, però quan veig tossir tant a la petita em venen ganes de provar-ho tot!

    Mirashka, això sí que no ho havia sentit mai! Supositoris per la tos, que curiós!

    Hola Núria, benvinguda! Lo de que dormi una mica incorporada jo també ho he provat, i va bé.

    ResponElimina
  5. si, lo de la ceba també funciona!!!! ara, prepara't per la olor!

    ResponElimina
  6. Que bé aquesta entrada, de les que cal tenir guardades...de moment la meva filla ni mocs ni tos ni res, però tot arribarà suposo.

    ResponElimina
  7. Jo també he sentit a dir que mitja ceba a l'habitació o ratllada va molt i molt bé. El dia següent fa molt mala olor, però la tos desapareix.

    ResponElimina
  8. El remei de la ceba, oli en un llum!! sóc bastant excèptica per aquests temes, però és una cosa que tinc comprobada que funciona.
    Inclinar el llit, tal i com ja han comentat per aquí també.
    I l'humidificador encès ajuda, ja no només a la tos, sino a no resecar les vies respiratòries i es nota una millora també.
    Aquest és el "pack" que fem servir a casa quan tenim tos. Tampoc crec gaire en els xarops anti-tussius, però quan estan molt apurats faig servir un d'herbes que li va força bé (de moment només n'ha pres la Maria que és més grandeta. El David amb menys de dos anys no n'hi he donat) El xarop es diu BRONAT.

    ResponElimina
  9. Noies, m'apunto també lo de la ceba! No costa gens de fer i suposo que ventilant bé l'olor marxarà tard o d'hora! (segur que l'endemà serà el típic dia que venen invitats i fiquen el nas a la seva habitació, je je).

    Ara que, com sempre la llei de Murphy ha actuat i ara que demano consells per la tos, ja li ha marxat!

    ONavis

    ResponElimina
  10. Això de la seva també ho havia sentit, però no ho he aplicat mai. I com a remei homeopàtic també t'anava a dir l'Stodal, jo l'he fet servir per mi i m'ha anat de fàbula. Però en tot cas, com bé dius tu mateixa, el millor no és treure la tos sinó el causant. Si li ha marxat doncs millor, però els remeis que heu dit també me'ls apuntaré, que la tos mai se sap quan tornarà...

    ResponElimina
  11. Arribo tard i el gran remei de la ceba ja ha sortit. Dono fe que funciona, encara que no sempre... Crec que les nostres mares ens van ficar la por al cos amb això de la tos i a part de ser molesta crec que no n'hi ha per tant, però abans receptaven medicaments per a tot.

    ResponElimina
  12. Ostres jo també havia llegit el truquillo de la ceba, pero a mi emva anar molt be posar un coixí sota el matalas a l´altura del cap.
    Encara que si thaig de recomanar algo contra els virus, es molt de mimoss i petonets jejejeje

    ResponElimina
  13. Mal de muchas...Per aquí també estem amb atacs de tos nocturns. Ja dorm inclinat.La ceba hi ha dies que no funciona. Darrerament li dono aigua i no es desvetlla. Perquè serà que fins que no calla no puc tornar a aclucar un ull...?

    ResponElimina