30 de març del 2012

Deixar que aprenguin sols



Aquesta setmana hem tingut una reunió amb les mestres de la guarderia, per comentar com ha anat aquest segon trimestre de P2.
Ja fa gairebé un any que la guarderia va decidir eliminar el lliurament de notes del tipus:

1. Juga amb instruments musicals? sí / no/ a vegades (etc...)

ja que segons elles (i jo també ho penso) no proporcionava cap pauta clara del desenvolupament del nen i, al contrari, creava confusió a les famílies a l'hora d'interpretar l'informe. Sembla que als pares ens angoixa molt veure un "no" o un "a vegades" a coses que a casa fa de manera habitual.
Així que ara han substituït aquest informe tan detallat per un altre on simplement indica quines són les activitats que més gaudeix cada nen, si es relaciona bé amb els altres companys i quina autonomia va adquirint. Vaja, allò realment important. Ja tindrem temps de tenir notes oficials i informes llarguíssims!!
Ara, per mi, l'important és que estiguin a la guarderia feliços i que juguin molt.
Així que estic contenta amb la línia educativa adoptada per la guarderia, i també de com funciona el sistema per "racons" que s'hi ha establert. Els racons són normalment fixos: el de les emocions, el del joc simbòlic, el racó matemàtic, el de dibuix, el dels contes... Però n'hi ha que van canviant, com un de nou de perruqueria que han posat fa poc a la classe i d'altres que canvien segons les estacions. Cada nen té uns racons on li agrada més anar, i un cop allí també se'l deixa jugar de manera lliure. Em sembla molt bé. És una manera de fer el joc menys dirigit, de deixar que els nens aprenguin per sí sols, inventant-se ells mateixos la manera de jugar a partir d'unes pautes mínimes. Penso que és allò natural en els nens, el que s'ha fet sempre.
La llàstima és que l'any vinent, a l'escola on anirà (a la que ja està inscrita!), tot i ser al mateix edifici on hi ara la guarderia, tenen una línia educativa molt diferent. Allí ja fan fitxes des de P3 i tenen algun llibre. No funciona per "racons d'aprenentatge", sinó que és tot més dirigit. Clar que ja serà més gran, però m'agrada aquest aprenentatge més lliure i creatiu que tenen ara , sobretot en nens tan petits.

6 comentaris:

  1. Que bé! És un sistema molt maco. La meva parella quan ha treballat a p3 també ho feia i funciona molt bé. A ell li agrada molt el sistema. Quina pena que no segueixin! Jo crec que al País Basc a les escoles públiques a p2 i p3 sempre funcionen així...però no ho sé segur segur.

    ResponElimina
  2. Onavis normalment a les escoles que hi ha fitxes i llibres també hi ha racons. A P3 es sol fer una barreja de les dues coses. T'han assegurat que allà no ho fan?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Fan les dues coses. Suposo que a la propera reunió ens explicaran!!

      Elimina
  3. Té molt bona pinta aquesta guarderia!
    A Londres no existeix P3 ni P4, no hi ha cap mena de coles ni guardes publiques fins que els nens comencen primaria als 5 anys. Així que el baby anirà a la guarde privada (de la que dono mil gracies cada dia per haver aconseguit una plaça, tot i que sigui escandalosament car!) fins que comenci la primària, això vol dir que gaudirà d'aquest ensenyament més lliure fins als 5 anys.

    ResponElimina
  4. A l'escola de les meves fan racons dos cops per setmana i segueixen utilitzant el joc com a mètode d'aprenentatge. Van molt contentes i això per mi també és l'important. A veure què us expliquen! ains que es fa gran aquest mossa!

    ResponElimina