13 de febrer del 2013

De baby led weaning i papilles

Des que va fer sis mesos li comencem a donar nous aliments al petit, a part de la popa que continua sent la seva font principal d'alimentació.
Aquest cop estic molt més tranquil·la, principalment perquè mirant les galtetes i els saxonets del meu fill ja veig de sobres que els aliments no li fan cap falta, que la funció d'introduir-los és merament educativa i que, fins a l'any, la meva llet ja li aporta tot el que li fa falta. Així que hi ha dies que sí que menja una mica a tots els àpats, dies que només en fa algun i dies que no en fa cap. Depèn de la seva predisposició i de si està receptiu al moment en que nosaltres mengem.
 
Del que tinc més dubtes, més que de les quantitats que sé que han de ser poques, és de què donar-li, com i en quin moment. Li hem donat trossets del nostre menjar i també papilles.



 Quan menja de lo que tenim a taula ell es posa molt content.  Es nota que li agrada imitar-nos i que li deixem posar la mà als nostres plats. Però jo pateixo molt pel tema dels ennuegaments. Dos vegades s'ha ennuegat una mica menjant un tros de pa i jo la veritat és que he patit moltíssim. No estic tranquil.la . Per anar bé he d'estar mirant-lo tota l'estona i tenint una altra nena que es belluga constantment és molt complicat. Així que anem a poc a poc i només li donem trossets si podem estar molt per ell. Ell ho vol agafar tot, ja sigui un tros de plàtan, un crostó de pa o un macarró i em fa por que ho xucli tot. No ho sé, no ho tinc clar del tot això del baby led weaning! Almenys no encara.

Del tema de les papilles, les hem introduït sobretot per a que pugui alimentar-se mentre jo estic treballant. El biberó amb la meva llet no l'ha volgut mai, i en canvi les papilles sí que se les menja.
Quan sóc jo qui li dono la situació canvia. Menja poques cullerades (poques vull dir una, o dos, màxim tres). I no sé mai quan donar-li. Si els hi dono abans de menjar nosaltres, la petita vol ajudar-me i com que ella és tan insistent, més que l'hora de dinar, el petit es deu pensar que és l'hora de l'atac de les culleres assassines! I no obre la boca.
A més, ell continua volent menjar després, quan estem tots a taula. I és l'opció que m'agrada més. Però si li dono quan dinem tots, que és per mi lo ideal, ell no mostra gens d'interès en menjar-se la papilla de verduretes al vapor i sense sal que tan amorosament li he preparat i estira la mà tota l'estona cap al plat que ens estem menjant nosaltres. Clar, no hi ha ni punt de comparació, deu pensar! Així que ja ha provat l'arròs a la cubana, el bròquil amb beixamel i sí, els petits suis que es menja la petita, pels que té una insistent devoció.

Així que tinc ganes que passi aviat aquest període de transició i poder començar a relaxar-me més durant els àpats, ja sigui perquè ell comença a mossegar trossets sense risc d'escanyar-se com perquè ja pot gaudir de la majoria d'aliments que mengem nosaltres sense risc d'al·lèrgies.

Perquè ara preparo papilles per acabar llençant-les i em passo l'estona intentant que el petit, que allarga el braç sempre cap al plat de sa germana, no es posi a la boca coses inadequades. I és un caos, perquè jo també intento dinar i la petita vol ara estar més que mai a la meva faldeta i que l'ajudi també a ella a menjar.
Vaja, que estem ben distrets a l'hora dels àpats!

11 comentaris:

  1. Ui, jo en tinc una que darrerament també vol seure sobre meu i que li doni el menjar...i no té cap germanet!
    Tot això que parles, ara em queda tant lluny...només recordo que a partir de l'any de manera més o menys dràstica vaig deixar de fer papilles a casa i la nena menjava el mateix que nosaltres...quin descans va ser!! Quan veig les mares amb nens de 2 anys encara fent papilles penso: quin pal! :P

    ResponElimina
  2. Què deu tenir la falda de la mamà? Des de que li vaig treure la popa a l'Ada una miqueta abans de l'any i mig, que hauria d'esmorzar soleta. Doncs sí, ho fa, però a la falda de la mamà! I de què em serveix això? Per a avançar temps, no, però per a gaudir de la petita, sí.

    ResponElimina
  3. Hola!
    M'agradaria recomanar-vos una app ideal pels més petits de la casa: Clara City
    El joc ensenya als nens a creuar correctament els passos de peatons, reconèixer objectes de la vida diària, fer experiments científics, etc.

    Segur que us encantarà!

    Per descarregar la app: http://goo.gl/DoOBe

    Web oficial: http://www.canovia.com

    ResponElimina
  4. I si li poses el menjar en una reixeta? Més que res per estar tu tranquil·la i que no s'ennuegui. Nosaltres ho feiem servir sobretot amb fruites. Clar que pel macarró i el pa no va gaire bé...

    ResponElimina
  5. Anna, sí, fa molta mandra! Jo he de reconèixer que he començat tard a donar-li no només perque és el que recomana la OMS, sinó per comoditat!! Quin pal començar als 4! I ara, aquesta època fins a l'any en que ja pugui menjar de tot, sé que se'm farà llarga!

    Hiolambda, la falda no la perdonen! Jo també ho disfruto, però a vegades és un caos amb els dos a la falda i donant menjar a la boca als dos!

    Conxi, doncs potser sí que és una bona idea! Jo no l'he provat mai, però sí que n'he sentit a parlar.

    ResponElimina
  6. Jo això de la malla no t'ho recomano... als meus no els ha agradat mai i a més, per més que rentis la malla sempre es veu bruta i el primer cop d'ull fa mal a la vista quan veus que allò s'ha tornat negre amb un tres i no res... És la meva experiència, de totes maneres també hi ha gent que diuen que els va bé.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ester, merci pel consell. De moment no l'he comprat.
      Serà questió de tenir paciència i esperar a que es vagi fent més gran i pugui menjar més coses. Ara, de moment, vaig tramejant amb les papilles i amb trossets que li dóno jo mateixa amb molta cura!

      Elimina
  7. Jo tinc ganes de que intentem el BLW a la que la petita começi amb el menjar, però em pasa el mateix, tinc una por horrible al ennuegaments, encara ens queden dos mesos de pit exclusiu, ja veurem que tal va! :D

    ResponElimina
  8. Nosaltres volem intentar el BLW amb la nena a la que pugui menjar, encara ens queden dos mesos de lactancia exclusiva, però em sembla el millor i el mes sensat, tot i que tinc una por horrible a que s'ofegui amb el menjar ¡i si no se que fer! provarem la reixeta, però es cert que te pinta de natejar-se molt malament...

    ResponElimina
  9. Jo vaig comprar la reixeta i fatal. A la meva li agrada pringar-se be amb les peces de fruita. Tb s'ha wnnuagat una mica, però ella sola ha escopit el que li molestava. Ès una passada veure com disfruta del menjar. Anims que en 4 dies menja. de tot

    ResponElimina
  10. Ostres Barbara, meric pel comentari!
    Jo no he comprat la reixeta, però pateixo molt encara pel tema d'ennuegar-se.
    Ell normalment ho escup, però aquells moments previs en que posa cara de circumstàncies.... ami se'm trenca el cor!!
    Serà qüestió d'anar provant!

    ResponElimina