30 d’agost del 2011

La regla durant la lactància

Ara que ja fa uns quants mesos que torno a tenir la regla, després d'estar nou mesos d'embaràs sense i quinze més per l'amenorrea causada per la lactància, he de dir que sí que he notat alguns canvis.
Per la xarxa, no trobo gaire informació sobre la lactància més enllà de l'any, i encara menys sobre els possibles canvis en la menstruació que aquest fet pot ocasionar.
Es parla de que els primers cicles un cop et ve la regla poden ser anovulatoris, de les irregularitats i dels possibles canvis en el sabor de la llet.
El meu cas no és ben bé així,

- Regularitat: Els primers dos cicles van ser molt llargs. Però ara ja n'he tingut alguns de molt regulars, de llibre, cada 28 dies. I això que jo, abans de l'embaràs, era de cicles més llargs, al voltant dels 35 dies.

- Durada: La durada és igual que abans, uns cinc dies en total. En aquest aspecte no he notat canvis. Ni tampoc en la quantitat.

- Dolor: No tinc grans dolors menstruals, com tampoc tenia abans, però sí algunes molèsties. Però no són precisament les típiques als ovaris dies abans de que em vingui la regla, sinó que el que noto és un dolor (tipus malestar) als mugrons quan li dono el pit a la nena a partir de la segona fase del cicle, després de la ovulació. Ella, pel que sembla, no nota cap canvi ni en la quantitat ni en el gust de la llet. Quan m'ha de venir la regla, el dia abans més o menys, aquest dolor desapareix.

- Consciència del cicle: Aquest últim fet m'ha fet ser més conscient del meu cicle menstrual i m'ajuda a conèixer millor el meu cos. Sincerament, des que he sigut mare ja no veig la regla com aquella mena "d'enemiga" que et visita cada més, sinó que ho veig tot com un fet natural de la nostra naturalesa femenina. Ara veig des d'una altra perspectiva tot aquest procés, i m'agrada ser conscient dels canvis físics i emocionals que comporta la preparació que fa el nostre cos cada mes per a concebre vida o per a l'expulsió de l'òvul no fecundat. Us recomano molt que llegiu l'entrada que la Violeta va fer fa poc al seu bloc sobre aquest tema, perquè expressa d'una manera molt maca tot aquest concepte, de que les dones som cícliques i que aquest fet ens defineix. Jo m'hi vaig sentir molt identificada.

No sé si tot plegat anirà canviant segons la freqüència de les preses de pit o si aquesta regularitat durarà. De fet, ara ja fa temps que faig només dues preses consolidades (migdia i nit), tot i que sovint en cau alguna també a mitja nit.

Imatge de Junko Mizuno

7 comentaris:

  1. Mira, a mi fa poc també em va venir la primera regla després de parir, va ser el primer dia de vacances (és que no es perd cap festa).
    També vaig buscar coses per internet i, com tu dius, hi ha molt poc cosa. Ho he preguntat a amigues properes i en general tothom diu que té cicles més regulats, menys dolor i menys quantitat. Pel moment, a la meva primera regla es compleix tot això, i això que jo passava regles molt, molt doloroses!
    Ja anirem veient!

    ResponElimina
  2. Jo des que em va tornar la regla el que si que noto és l'ovulació, tant pels canvis hormonals (malhumor sobretot) com el dolor, gairebé puc resseguir el camí que fa l'òvul...

    ResponElimina
  3. També vaig llegir una mica per sobre l'entrada de la Violeta, però la tenia pendent per mirar-me-la més a fons. Pel que fa a la meva regla, doncs les primeres vegades em va venir força irregular i sense cap dolor (jo patia molt amb aquest tema). Ara crec que s'ha normalitzat més i em fa una mica més de mal. Tinc la sensació que cada cop s'assemblarà més a com la tenia abans, tot i que amb menys dolors (espero!)

    ResponElimina
  4. Jo vaig estar pocs mesos sense regla després del part perquè no vaig donar el pit gaires mesos però un cop va venir ho va fer amb la regularitat que no havia tingut mai abans de l'embaràs, tant que encara em costa de creure. D'altra banda em passa com a la Mirashka, l'ovulació està d'allò més present, de fet hi ha mesos que tinc més molèsties durant l'ovulació que durant la regla, és a dir cada 15 dies el tema el tinc molt present.

    ResponElimina
  5. Mirashka i Euphorbia, jo també noto molt l'ovulació, puc assegurar de quin costat ovulo cada més. Que curiós, no? Que passi això ara i no abans. O potser és que no n'erem tan conscients!

    Sol Solet i Anna, això de que ara siguin menys doloroses veig que també és comú. I també ho trobo curiòs. Suposo que deu tenir alguna explicació.

    ResponElimina
  6. Si que és curiós noies. Que bé, perque pensava que només em passava a mi!

    ResponElimina
  7. A mi tampoc fa gaire que m'ha tornat i he notat dos canvis, un de pitjor i un de millor. El pitjor és que em dura un parell de dies més, i el millor és que ja no em fa mal, una mica sí, però ja noem cal prendrem res pel dolor quan abans m'havia de dopar un parell de dies. L'ovulació no la noto i els cicles, de moment segueixen igual d'irregulars que abans, tot i que només he tingut tres regles i encara no sé si se'm regularan o no, ja veurem.

    ResponElimina