9 de setembre del 2011

Bones vibracions

Ahir va ser la reunió de la guarderia. A les 9, mala hora per deixar els nens a casa, almenys la meva. Estava apunt a punt d'anar a dormir, sort que no passa res si algun dia no hi sóc.
Aquest any hi vaig anar sola, ja sóc veterana. Fer P2 ja és un grau i no estàvem tant nerviosos com l'any passat.
El tema que més em preocupava era veure com havien afectat les retallades a la qualitat del servei i als ànims de les cuidadores. L'any passat eren dues profes per classe i aquest any serà una de sola per 16 nens. Ja sé que és el que hi ha a moltes escoles bressol, però haver tingut l'altra situació i perdre-la no agrada a ningú.
Tot i això, la reunió amb la profe dins de l'aula em va tranquil.litzar molt, són un molt bon equip i amb moltes ganes de fer coses. Em va agradar molt la noia, i tot plegat em va transmetre bones vibracions. Crec que la petita hi estarà molt bé!

Els canvis que més m'han agradat respecte l'any passat són els següents:

1- Consolidació del treball per racons: Poc a poc ens aniran explicant millor com funciona, però l'important és que treballaran per a que el nen fomenti la seva autoformació, aprengui a través del joc i amb l'experiència directa; i no de cara a la galeria per a portar un bon plec de fitxes dibuixades a casa per Nadal. L'aula està dividida per racons: un racó del joc matemàtic, un racó de la música, racó de l'experimentació, racó de les emocions, racó del joc simbòlic, taules per pintar....

2.- Adaptació: Doncs ho fan de manera paulatina, deixant cada dia el nen una mica més de temps. No deixen entrar als pares a l'aula durant aquests primers dies, i la veritat, jo ho trobo bé. Perquè si no l'adaptació no s'acaba mai! L'important és que el nen vegi que tot i que el deixis després sempre tornés a buscar-lo. Jo recordo que l'any passat amb dues setmanes d'adaptació n'hi va haver prou.

3.- Dinar. Els nens que es quedin a dinar menjaran a la mateixa aula, amb la professora, No aniran a dalt com l'any passat per a menjar tots barrejats, sinó que ho faran en un ambient més familiar. Desprès, això sí, dormiran a dalt.

4.- Esmorzar i berenar: Com que sempre hi havia algun conflicte amb els nens que preferien menjar-se l'esmorzar del company en comptes del seu, han decidit que aquest any tots portaran el mateix. Dilluns i divendres, làctic. Dimarts i dijous, fruita. Dimecres, cereal. Em sembla bé, era més o menys el que feia i així tindré menys mal de cap per pensar que li dono cada dia.

Ara s'ha de veure que tal va tot!


Imatge de Sophie Rohrbach

14 comentaris:

  1. Em sembla moltíssim 16 nens tant petits per un professora. És això habitual a les escoles bressol a Catalunya?. Ahir la meva va anar per primer cop a la seva i crec que totes les classes hi ha dos profes sempre.

    ResponElimina
  2. Anna, a mi també em sembla molt!!
    A p1 són dues profes per aula i a P2 una de sola, més una auxiliar que hi va en hores puntuals.
    La guarderia on va la meva filla és de l'ajuntament, i aquest és el primer any que hi haurà tan poc personal.... maleídes retallades.
    I sí, crec que aquesta situació és habitual en d'altres escoles bressol. A veure que diuen les companyes i si estan més de sort!

    ResponElimina
  3. A la nostra eren 8 a la classe de nadons i 13 a les classes de grans (els de 1-2 anys ie ls de 2-3 anys els barrejaven).

    Veus, a nosaltres si que ens deixaven entrar a l'aula, però les despedides havien de ser curtes: adéu, petó abraçada i marxar, però entrar entràvem sempre.

    El que està molt bé és que dinin solets a una aula. A l'escola on aniran les meves aquest any els de p3 també ho faran així per consell del pediatra del poble, que els va dir que el millor és que dinessin en grups petits, en un ambient tranquil i si el coneixien doncs millor. Ho van provar a final de curs l'any passat i van veure que anava molt bé, així que aquest any es fa així ja des del començament.

    ResponElimina
  4. Ah, i lo de les mestres, a la meva era 1 per classe, però cada dia n'hi havia una de reforç, que anava canviant segons l'activitat, i a la tarda per berenar també n'hi havia una altra. No se aquest any com ha quedat el tema...

    ResponElimina
  5. La nostra llar d'infants era privada i aquí a Barcelona la cosa està molt malament. Entrar a la pública sempre s'intenta però abans de tirar els papers ja saps que perds el temps. On anava el Jordi fa dos anys a P2 és de les que tenen més anomenada al barri i eren 20 nens per 1 mestra i 1 cuidadora que tampoc hi era tot el temps... i del que pagàvem prefereixo ni recordar-ho que em puja la tensió.

    ResponElimina
  6. Al final ens hem d'adaptar a lo que hi ha. Cada país és diferent... Si vols escandalitzar-te una mica et diré que a Londres no hi ha escoles bressol públiques i a la zona on visc, portar al baby cada dia costaria entre 1300 i 1500 euros al mes. No estic de conya no. L'única cosa bona és que es un cuidador per cada 3 nens.

    ResponElimina
  7. Ains les retallades... De tota manera, hi ha una educadora més l'auxiliar en moments puntuals o l'educadora sola tot el dia?

    MamaM que fort! Deuen anar només els rics a l'escola bressol!

    ResponElimina
  8. Ostres, ja veig quin panorama!!

    Jo estic descontenta amb l'actuació de l'ajuntament, però com dic en el post, estic optimista i penso que la petita estarà bé!

    Mamamoderna, no sé a qui li surt a cmpte això!!!

    Esther, són 1 educadora i una auxiliar que vindrà algunes estones (berenars, ect...).

    ONavis

    ResponElimina
  9. Doncs no és tan poc tenint en compte com està la cosa :-) Segur que aquest any va genial sent de les grans!

    ResponElimina
  10. Mirashka, sí a mi també em sembla millor que dinin en petit comité. I si està avalat per un pediatre, encara millor!

    Euphorbia, aquí els preus estan molt millor. Almenys per aquesta part no m'estiro els cabells!

    ResponElimina
  11. Onavis, per aquí el peque compartirà aula -de mida mitjana- amb 18 nens (màxima ratio permesa per Departament) i només una mestra(amb ajuda puntual d'una "feinera"). I seran 10 nens veterans i 8 novatos... A veure si penjo el post corresponent! Petonets!

    ResponElimina
  12. Uf! Onavis no sé si aquesta ràtio és normal o no però si ho fan així és que es pot fer, encara que "abusin" una mica de la profe.
    Són molt xulos els projectes de P-2, a més començarà amb el joc simbòlic i serà molt diverdit.

    ResponElimina
  13. Que curiós, la Joana aquest any s'estrena a la Bressola municipal!! Tenim moltes ganes ja que volíem el canvi no només per las qüestió econòmica!
    Les diferències que he trobat amb el que expliques són:
    - no portem res de menjar, cuinen a l escola i per tema de controls sanitari tot és fet per ells
    - dinant i dormen a l'aula
    - 18 nens, 13 de l'any passat amb la mateixa mestre
    - una educadora de reforç entre les tres classes de p per fer activitats
    - una noia de reforç per dinar i migdiades
    - tenim racons a l'aula, majoria de joc simbòlic, m'han agradat la resta que comentaves com l'experimentació i les emocions, podries explicar.los un poc més?
    Lídia

    ResponElimina
  14. Ei Lidia!
    Lo dels racons ja ho aniré explicant al llarg del curs, de moment només sé lo poquet que ens van dir a la reunió.
    I lo del menjar, hem de portar de casa alguna cosa per picar a mig matí i també a per la tarda. Abans ho feien ells, però la crisi......

    ResponElimina