28 de setembre del 2011

Els esmorzars a la guarderia

Com vaig explicar, a la guarderia des d'aquest any, ens fan portar cada dia alguna cosa per menjar a mig matí (a les 10) i també per berenar a la tarda (a les 16.00), i han de ser coses diferents segons el dia de la setmana, seguint una llista que ens han donat.
Per esmorzar, tres dies toca fruita, dos làctic i un, cereals.
Jo estic d'acord en que unifiquin criteris, entenc que els hi sigui més còmode. Tot i que, lògicament, no està fet al gust de tothom i aquest menú, per motius diferents, no ens encaixa a tots els pares.
Jo penso que està bastant bé. Per sort la gran majoria de dies els hi fan portar fruita, cosa que em sembla molt bé. A més, ho han enfocat de manera que no portem gran quantitat de menjar, sinó només una mena de "tentempie". Vaja, que al meu criteri, l'elecció que ha fet la guarderia no està malament.
Partint de la base que la meva filla ja surt esmorzada de casa, no em semblaria bé que a les 10 els hi donessin un gran àpat, sobretot tenint en compte que a les 12 ja dinen (Ara que amb lo menjadora que m'ha sortit, segur que s'ho acabaria tot igualment!).
Jo, contràriament a l'opinió de molts pares, pateixo més per que els hi donin "massa menjar" que no per poc, sobretot tenint en compte que per la meva filla el que allí li donen no és el seu esmorzar, sinó un "extra" que quan és a casa, no tenia costum de donar-li a aquella hora.

Els dies que toca cereal, li dono dues galetes.

Els dies que toca fruita, qualsevol fruita de la temporada a trossets. (Tot i que la majoria de nens porten sucs envasats aquest dia. Ja a la mateixa reunió alguns pares van preguntar si els sucs envasats es consideraven fruita, i, per la meva sorpresa, les mestres van respondre que sí. Jo no sóc partidària de que begui sucs envasats diàriament, i per tan no li'n dono gaire sovint i menys com a substitut de la fruita).

Els dies que toca làctic, tenia un dilema. El més pràctic era un iogurt, però esmorzant a les 9 (i ben esmorzada), que li donin un iogurt sencer a les 10 no em fa el pes. Així que he optat pels Petit Suisse. A més, informant-me sobre el tema, he descobert que són força saludables, ja que no són tan calòrics ni porten tan colesterol com passava fa uns anys. En aquesta pàgina explica molt bé els nutrients que contenen i el seu procés de fabricació. Igualment, en aquesta taula es pot veure com no hi ha massa diferències entre el Petit Suisse natural i els de sabors, tot i que aquest últims porten una mica més de sucre.

Així que, tot i que era un tema que m'ha preocupat aquest primers dies, ara ja està resolt. Ja sé que no li vindrà d'una mica més de menjar, però ja que és una cosa que passarà cada dia m'agrada tenir-ho controlat!

4 comentaris:

  1. Pel que m'explica molta gent és força comú això de que a les guardes i escoles decideixin què han d'esmorzar els nens. Està bé per una banda que hi hagi una bona intenció per educar en hàbits d'alimentació més sans, d'altra banda em sembla una intromisió. Em semblaria més assenyat que es donessin unes recomanacions i s'indiqui a les famílies la importància de que els nens esmorzin bé a casa i que han de menjar fruita. Al cap i a la fi de què serveix que obliguin a portar fruita si després quan surten els hi donen refrescos i donuts? Però mira, pensant-ho més alguns potser serà la única fruita que mengin durant tot el dia. Encara que si els hi sembla bé que en lloc de fruita se'ls hi donin sucs envasats... a casa ni entren.
    És cert això que dius del Petit Suise, bé, ara es diu Danonino. Jo també vaig mirar l'etiqueta i no és tan dolent i el Jordi en menjava algun dia, tot i que l'infermer em deia que no perquè tenien molt de greix, però això era abans.
    A la nostra escola no ens donen cap directriu sobre l'esmorzar, nomès que sigui alguna cosa lleugera perquè se suposa que ja han de venir esmorzats de casa i perquè no s'estiguin mitja vida menjant i es perdin part del pati. El Jordi menja llet i cereals a casa i a l'escola sempre du un tuper amb fruita.

    ResponElimina
  2. Trobo que està molt bé això de consensuar els esmorzars.
    I jo també penso que fruita és fruita, no un suc (però estem a la societat de la comoditat!!)

    ResponElimina
  3. Doncs noia, a nosaltres ens han demanat que no portem ni iogurts, ni "petis" (com li diuen elles al petit suisse)... amb la qual cosa, em resulta una mica de mal de cap... i a partir de la setmana que ve es queden d'acollida fins a les 17h i els hi hauré de posar alguna cosa de berenar, que sinó sortiran fetes unes "fieres"... aiii, noia, quina enveja, jo encara no ho tinc solucionat això! ;)

    Una abraçada a totes!
    Núria

    ResponElimina
  4. Euphorbia, sí, tens raó en que és una mica una intromissió. Per sort, és bona.
    Ara que, tal i com està la cosa, ja m'imagino que alguna guarderia demanarà que portin tots un "suquet" (és molt més còmode de donar!), aleshores sí que no em semblaria bé!

    Sol Solet, lo de que el suc és fruita per molt pares és una veritat universal. Jo d'envasats quasi no li'n dono mai.

    Núria, que estrany això dels igurts i els petis. No sé perquè ho fan, lúnic que se m'ocorre és que és difícil de donar als nens petits, però a la classe de les teves ja mengen soles, no? En fi! Cada cole té les seves normes que nomès entenen ells!

    ResponElimina