6 de març del 2010

Lactància materna

Quan estava embarassada vaig tenir la sort que em recomanessin el llibre "Un regalo para toda la vida", del pediatre Carlos González. Haver-lo llegit m'ha fet sentir més segura com a mare en molts aspectes, i en concret, en el de la lactància materna.
Segons el Carlos González la lactància no és un de les opcions a l'hora d'alimentar el bebè: es la manera de fer-ho. Evidentment, tothom és lliure de fer el que vulgui, però s'ha de tenir clar que la llet artificial és una imitació poc aconseguida de la llet de la mare. No són comparables. Aquí van algunes de les moltes avantatges de l'alletament matern:

1. La llet materna proporciona al nadó anticossos que el protegeixen i el protegiran d'infeccions en un futur. Té una gran quantitat de nutrients i defenses que no estan presents en la llet artificial.
2. La llet s'adapta a les necessitats que té el nadó a cada moment. No és la mateixa la llet del primer mes que la de més endavant.
3. Els nens alimentats al pit tenen menys al.al·lèrgies i menys risc d'obesitat. També està comprovat que requereixen menys hospitalitzacions.
4. La llet materna és més fàcil de digerir i fa que els nadons no tinguin tants còlics.
5. És molt més còmode i barat que utilitzar biberons: no cal esterilitzar, ni preparar les fórmules, ni endur-te la llet a tot arreu on vas.
6. La llet materna adquireix els sabors dels aliments que menja la mare durant el dia. És a dir, cada dia pot tenir un sabor diferent.
7. Estudis recents suggereixen que els nens alimentats exclusivament amb llet materna durant els 6 primers mesos tenen un coeficient intel·lectual d'entre 5 i 10 punts més elevat que els nens alimentats amb llet artificial.
8. La Síndrome de la Mort Sobtada del Lactant té menys incidència en nens alimentats a pit.
9. També té avantatges per la mare: la succió del pit fa que la recuperació uterina sigui més ràpida i eficaç, es perd menys ferro (en no tenir la regla durant l'alletament), hi ha menys risc de càncer de mama i d'ovari.
10. S'estableix un vincle afectiu entre mare i fill molt important. L'alletament no té únicament valor nutritiu pel nen, sinó que és cònsol i contacte.

Donar el pit té també inconvenients: no és fàcil i pot ser dolorós al principi. Un altre dia parlaré dels meus problemes amb la lactància. Però a pesar d'aquests, crec que alletar la meva filla és una de les millors decisions que he pres.

3 comentaris:

  1. Salutacions Onavis!

    Tens molta raó amb el que dius, nosaltres també vam llegir i aplicar moltes de les coses que diu en el seu llibre (en varis, de fet). Però també vam llegir alguna cosa de l'Estivill, i com que tenen maneres tant oposades de fer en molts sentits, ens serveix per aplicar en cada moment el que nosaltres considerem millor per la Vera. La nostra petita ara té 17 mesos i comença l'etapa de la negació... a tot diu que no, malgrat vulgui dir que si! I tornant al tema del post, la Vera encara mama! (però és simptomàtic que tothom amb qui parlem es sorprengui del fet!)

    ResponElimina
  2. Hola Onavis,
    Tot i que la lactància materna està molt bé, et deixo aquest enllaç sobre un article que ha escrit una mare-pediatre de l'Hospital del Mar i que em sembla molt interessant, sobre les virtuts i desvirtuts de la llet materna.

    http://dra-amalia-arce.blogspot.com/2010/02/pues-mi-no-me-gusta-esta-senora.html

    ResponElimina
  3. Hola Jaume,
    Benvingut al meu blog! De ben segur els teus consells com a pare més expert em seran molt útils.

    Montse,
    Gràcies per recomanar-me la pàgina. No he tingut gaire temps, però me la miraré a fons ja que m'ha semblat molt interessant seguir els consells de primera mà d'una mare pediatra. Respecte al post que em dius, crec que qualsevol mare ha de poder prendre la decisió que vulgui, sempre i quan tingui la informació necessària. Jo li dono el pit, tot i les meves dificultats a l'inici, i n'estic contenta.

    ResponElimina