8 de març del 2010

Lactància materna. Els inconvenients

Les avantatges són bastant conegudes. Els inconvenients potser no tant...

1. Dolor: A nivell físic, l'inconvenient més gran és el dolor que podem sentir algunes mares. Normalment és causat per una mala posició, però també hi ha d'altres causes. (En parlaré un altre dia en detall, ja que he patit dolors de tot tipus).

2. No hi ha horaris: A nivell emocional, el fet que sigui a demanda costa d'entendre al principi. Ja ho diu la paraula, a demanda vol dir donar-li sempre que en vulgui. No cal mirar el rellotge. És igual si fa cinc minuts que li has donat. Quan ella en vol, se li ha de donar. Hi havia tardes en que estava hores asseguda amb ella a la butaca. El que diuen moltes mares, de que no hi ha temps per res, és cert. Afortunadament, aquesta fase nomès dura les primeres setmanes.

3. Inseguretat: Quan dones el pit, l'alimentació del nadó depèn de tu. Això és molt maco de dir, però també és una font de preocupacions. La meva filla ha estat per sota la mitjana en quant a pes des del principi, i és inevitable pensar que potser la teva llet no és prou bona, que potser no en té suficient... Per sort, el pediatre sempre em va tranquil·litzar i les lectures del Carlos González també ("la meitat dels nens estan per sota de la mitjana") i ara sé que ella pren tot el que necessita.

4. Estètica: Un altre inconvenient és que et passes els primers mesos de la lactància amb unes popes duplicades de mida, amb tots els inconvenients que això suposa (no poder portar segons quina roba, no poder dormir panxa avall...).

5. Set: No és un problema molt gran, però s'ha de tenir aigua sempre a l'abast. La sensació de deshidratació és molt gran.

6. Abstinència: No poder beure cafeïna ni alcohol. Bé, de fet ja portava tot l'embaràs així, i no ho he trobat a faltar. A més, sí que se'n pot prendre una quantitat molt moderada.

7. Dependència: No pots deixar el teu fill durant les primeres setmanes, ja que no es bo que prengui la teva llet en biberó fins que no estigui ben instaurada la lactància. Però, realment, quina mare vol deixar el seu fill, ni que sigui unes hores, durant les primeres setmanes?

8. Extracció incòmoda: Quan t'incorpores a la feina, per seguir donant-li la teva llet, te l'has de treure amb el tirallets, que és bastant feixuc, almenys per mi de moment.

9. Mal dormir: També es diu que els nens alimentats amb el pit es desperten més sovint durant la nit. La meva filla es desperta moltes vegades, és cert. La meva mitjana de son fa mesos que és molt escassa.

10. Logística: Donar el pit fora de casa a vegades pot ser un inconvenient. Sobretot a l'hivern, fa fred i no et pots asseure en un parc. En els bars, n'hi ha que tenen cadires molt incòmodes, has de mirar que no es fumi.....

5 comentaris:

  1. Bon dia Onavis!!
    Sóc la Marta i t'escric només per dir-te que segueixo el teu blog i que em sento molt identificada amb gairebé tot el que dius, pero de moment no se m'acut res de nou per comentar-te. Per a mi això del blog ha sigut tot un descobriment, et permet fer teràpia de grup sense moure't de casa. Tres bien!!!
    Au revoir!!!

    ResponElimina
  2. Merci Marta,
    La teva opinió sempre serà benvinguda aquí, com a mare i com a amiga.
    À samedi! Bises!

    ResponElimina
  3. m'infiltro de nou :)Puc rebatre una mica?? :)
    donar el pit no hauria de fer mal, si totes tinguesim aprop algú que ens aconsellés bé, no haureim de patir rés d'això. Per donar el bibi, tampoc hi haurien d'haber horaris, també es a demanda malgrat les "dichoses" dos, tres, o cuatre hores que en diuem, inseguretat, li estàs donant la millor llet del mon a la teva filla, no hi ha rés millor, ànims que tu pots, per rebatre lo de la estetica et diré el que ja saps, uns pits generosos sempre el hi agradan a ells, i a més, dona el pit aprima, així que em d'aprofitar :), de set si que dona, pero segons passa el temps es regula una mica també, ja no es tan exagerat com al començament, d'abstinencia rés, que en pots veure alcohol, vaja sense pasar-te, i de cafeina també, dependencia, hi tant, pero els bebes amb teta o bibi sempre depenen de la mama, i molts cops nosaltres també estem lligats a ells, a gaudir d'aquest amor incondicional :), d'extracció es un mal menor, almenys així té alguna cosa teva quan no et té aprop, uhmmm mal dormir, jo diria que dormen molt pitjor les que donen bibi, saps que quan dones el pit a la nit, segreges una hormona qu et fa agafar la son ràpid i dorms més intensament :) i sobre la logistica, jo que estic guerrera, doncs m'encanta donar-li el pit fora de casa, per que així ens fem cada cop una mica més presents en el mon, a veure si d'una vegada es normalitza el tema de la lactancia materna :).
    Com xerro .)

    ResponElimina
  4. Els aventatges superen sempre els inconvenients i mira que jo fa mesos que no dormo. Tinc un nen de 10 mesos y es desperta entre 6 i 8 cops cada nit. Donar-li el pit, per diverses circumstàncies, mai ha estat gratificant, però quan el miro i veig la relació que hem establert, i com de carinyós i simpàtic és...això ho compensa tot i m'anima a seguir donant el pit fins que ell es cansi.

    ResponElimina
  5. Ah, si t'interessa, tenim un grup de suport a la criança amb vincle al facebook. Ens agradaria molt que t'hi afegissis, i les teves lectores també. Es diu CAVE. et deixo un enllaç
    http://www.facebook.com/group.php?gid=114947118532241

    ResponElimina